Podotherapie bij diabetes mellitus


Enkele voetaandoeningen ontstaan vaker bij diabeten dan bij niet-diabeten. Daardoor wordt ook wel gesproken over de “Diabetische Voet” als verzamelnaam voor deze voetaandoeningen.

Oorzaken van de diabetische voet

  • Neuropathie: afwijkingen aan de zenuwbanen. Door de hoge bloedsuikerspiegels kunnen zenuwen in de voeten beschadigd raken. Hierdoor kan het gevoel in de voeten verminderen en kunnen er sneller wondjes aan de voeten ontstaan.
  • Ischemie: verminderde bloedtoevoer. Hierdoor kan een wondje moeilijker genezen.
    Hierdoor loopt een diabetes-patiënt een grotere kans op het ontstaan van een wond (ulcus) die door de verminderde weerstand en de slechte bloedtoevoer moeilijker zal genezen en gemakkelijker kan infecteren.

Behandeling door de podotherapeut

Vaak komt een diabetes-patiënt pas bij de podotherapeut als er al sprake is van een wond aan de voeten. De behandeling van de podotherapeut bestaat dan uit het verzorgen en drukvrij leggen van de wond, om de wond zo snel mogelijk dicht te krijgen, eventueel aangevuld met een definitief hulpmiddel om de kans op terugkeer van de wond zo klein mogelijk te maken. Hierbij hoort ook het geven van advies m.b.t. voetverzorging en voetinspectie.

Het preventief behandelen van de podotherapeut bestaat uit het doen van een regelmatige diabetische screening (=controle). Met behulp van een screening kan in een vroeg stadium een aantasting van de zenuwbanen al vastgesteld worden, waardoor er eerder maatregelen worden genomen om eventuele complicaties (wonden) te voorkomen.
Een diabetische screening gebeurt in aanvulling op het gewone podotherapeutische (voet-)onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de stand en het functioneren van de voeten. Door het onderzoek kunnen overbelaste plaatsen van de voeten gelokaliseerd worden.

Deze delen van de voeten lopen meer risico op het ontstaan van wonden. De podotherapeut zal dan met behulp van een zool of een andere aanpassing de stand en functie van de voet optimaliseren om de kans op een wond in de toekomst zo klein mogelijk te maken.

 


Podotherapie bij reuma


Bij een aantal vormen van reuma kan de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert. Met behulp van zolen of aanpassingen in de schoen kan de podotherapeut voor pijnverlichting zorgen tijdens het lopen.
Daarnaast zal de podotherapeut indien nodig een schoenadvies geven. Hierdoor zal de patiënt beter weten wat voor soort schoenen bij zijn/haar voeten passen.

 


Podotherapie bij kinderen


Kinderen klagen niet snel over pijnlijke voeten. Ouders kunnen wel ongerust zijn over de groei en ontwikkeling van de voeten van hun kind. Vroegtijdige vaststelling van een standsafwijking of een verkeerde ontwikkeling van de voeten kan problemen op latere leeftijd voorkomen.

Tijdens de groei en ontwikkeling van kinderen verandert de stand van de voeten en benen steeds:

  • Pasgeborenen: O-benen, nog geen voetgewelf aanwezig. Voor de ontwikkeling van de voetjes is het beter nog helemaal geen schoenen te dragen
  • 1-4 jaar: De meeste kinderen krijgen als ze eenmaal aan het lopen zijn X-benen en knikvoetjes, dit is tot op zekere hoogte normaal. De eerste schoentjes hoeven pas te worden aangeschaft als het kind buiten gaat lopen. Deze schoenen moeten soepel zijn zodat het leren lopen niet wordt belemmerd. Ook in deze periode is het lopen op blote voeten aan te raden voor een betere ontwikkeling van de spierkracht en de coördinatie
  • 4-6 jaar: De benen en voeten gaan uit zichzelf steeds rechter staan
  • Op 6-8 jarige leeftijd zouden de benen en voeten ongeveer recht moeten staan.

Omdat een kindervoet nog geen volledig uitontwikkeld skelet heeft is deze eigenlijk niet goed vergelijkbaar met de volwassen voet. Het looppatroon van kinderen moet zich ook nog ontwikkelen dus ook dit wijkt af van het volwassen looppatroon.

Over het algemeen genomen is er tot de leeftijd van 6-8 jaar niet direct reden om ongerust te zijn over de voetstand van kinderen, behalve als kinderen vaak struikelen, niet graag willen lopen of klagen over pijn in de voeten en/of benen.

Het kan dan verstandig zijn om de podotherapeut een onderzoek te laten doen, zodat vastgesteld kan worden of de ontwikkeling van de voeten normaal verloopt. Indien nodig kan de natuur een handje geholpen worden met bijvoorbeeld podotherapeutische zolen. In aanvulling hierop worden vaak specifieke oefeningen voor de voet- en beenspieren meegegeven om de stabiliteit en de coördinatie te verbeteren.

 


Podotherapie bij sporters


Sporten is natuurlijk gezond, maar vraagt wel veel van Uw lichaam. Is de belasting tijdens het sporten groter dan het lichaam aankan, dan kan tijdens het sporten een blessure ontstaan.

  • Shin-splints (springschenen)
  • Klachten in de voetholte en onder de hiel
  • Voorvoetklachten
  • Spier- en peesaandoeningen van de voet- en onderbeenspieren
  • Klachten van de kniebanden, kruisbanden, meniscus
  • Achillespeesklachten
  • etc. etc.

Dit zijn slechts enkele sportblessures die mogelijk kunnen zijn ontstaan als gevolg van een verkeerd functioneren van de voeten. Hier kan een behandeling van de podotherapeut dus zinvol zijn om de oorzaak van de problemen weg te nemen.

Omdat een sporter graag weer snel zijn activiteiten wil hervatten, is het bij veel klachten goed mogelijk om een behandeling door de podotherapeut te combineren met een behandeling door een andere paramedicus, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut. De podotherapeut zal zich bij de behandeling voornamelijk richten op de oorzaak van de klachten. Hierdoor wordt het herstel bevorderd en kan een regelmatig terugkerende sportblessure in de toekomst voorkomen worden. Tevens kan de podotherapeut een gedegen advies geven bij de aanschaf van sportschoenen.

 


Podotherapie bij staand en lopend werk


Bij veel beroepen wordt er veel gelopen en gestaan, vaak de hele werkdag. Gelukkig gaat dit meestal zonder problemen, maar soms ontstaan door een standsafwijking van de voeten of door overbelasting pijnklachten of overmatige vermoeidheid aan de voeten, enkels, knieën, heupen en/of rug.In dit geval kan de podotherapeut vaak uitkomst bieden. Een op maat gemaakt paar podotherapeutische zolen voor tijdens de werkzaamheden zal de standsafwijking zo goed mogelijk corrigeren en hierdoor klachten verminderen of opheffen.

Uiteraard is een goede werkschoen ook zeer belangrijk, in de praktijk dragen veel mensen verkeerde werkschoenen, de podotherapeut kan u advies geven waar u op moet letten bij de aanschaf van de werkschoenen.

Het materiaal van de podotherapeutische zolen wordt in overleg afgestemd op de werkzaamheden die u ermee gaat uitvoeren, bijvoorbeeld:

  • Kunststof toplaag bij vochtige werkomstandigheden of veel contact met zand/stof
  • Dempende toplaag bij ondergrond met trillingen (machinebediening etc.) of langdurig op één punt moeten staan
  • Zolen volledig gemaakt van antistatisch/ESD materiaal voor gebruik in ESD veiligheidsschoenen, dit voorkomt electrische ontlading (meerprijs)

Uw voorvoet en tenen hebben in veiligheidsschoenen een bepaalde speelruimte nodig om geen klachten te geven en bij een ongeval voldoende bescherming te hebben. Om deze reden adviseren wij bij gebruik van podotherapeutische zolen in veiligheidsschoenen ALTIJD de originele binnenzooltjes te verwijderen alvorens de zolen hierin te gebruiken!