Podotherapeutische zolen


Een verkeerde stand of functie van de voeten kan de oorzaak zijn van veel enkel-, knie-, heup-, en lage rugklachten.

De podotherapeut maakt zolen (welke in de schoenen gedragen worden) die de stand en de functie van de voeten corrigeren of ondersteunen. Deze zolen worden voor iedere patiënt afzonderlijk op maat vervaardigd en kunnen in de meeste confectie-schoenen gebruikt worden.

De zolen worden aangemeten bij het onderzoek, waarbij ook een scan van uw voeten gemaakt wordt om de drukverdeling goed te kunnen beoordelen en de correctie juist te kunnen plaatsen. Indien nodig maakt de podotherapeut ook een 3d-scan van Uw voeten om de vorm zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen.
Met deze gegevens ontwerpt de podotherapeut met de computer digitaal uw podotherapeutische zolen, waarna deze uitgefreesd worden met een computergestuurde freesmachine. Na het uitfrezen worden de zolen handmatig verder afgewerkt en afgedekt. Dit alles gebeurt in eigen beheer in onze praktijk in Etten-Leur.

Podotherapeutische zolen zijn over het algemeen vrij dun en passen dus in de meeste normale schoenen. Ze nemen uiteraard wel wat ruimte in, daarom adviseren wij vaak om indien mogelijk het standaard voetbed te verwijderen of schoenen aan te schaffen met een uitneembaar voetbed.

Het afdekmateriaal van de zolen adviseren wij u aan de hand van het gebruiksdoel van de zolen, voor normaal gebruik adviseren wij altijd een leren afdeklaag, voor sporters zijn er speciale schokdempende afdekmaterialen. Bij vochtige werkomstandigheden of veldsporten adviseren wij een kunststof bovenmateriaal.

Ook is het mogelijk uw zolen volledig uit antistatisch (ESD) materiaal te vervaardigen, in een electrostatische werkomgeving is dit noodzakelijk.

 


Siliconenortheses/protheses


Bij een afwijkende stand van de tenen of bepaalde voorvoetklachten kan de podotherapeut een orthese maken van siliconenmateriaal, die de stand en functie van de tenen corrigeert.

Als correctie niet meer mogelijk is, kan met behulp van een orthese de druk op de tenen verminderd worden.

Bij amputatie van tenen, of van een gedeelte van de voet, kan de podotherapeut een prothese maken ter opvulling van het geamputeerde deel, bijvoorbeeld om sneller scheefgroeien van de overige tenen te voorkomen.

Hiervoor worden verschillende siliconenmaterialen gebruikt, de wat hardere siliconensoorten zijn over het algemeen om scheefstanden van tenen te corrigeren, de zachtere soorten zijn voor drukverdeling en/of protectie.

 


Orthonyxie (nagelbeugels)


Ingegroeide nagels ontstaan vaak door een afwijkende vorm van de nagel. In dit geval kan een beugeltje van chroomstaal, wat op de nagel aangebracht wordt, voor correctie van de nagelvorm zorgen, zodat ingroeien voorkomen wordt.

Het is enigszins te vergelijken met een gebitsbeugel voor de tanden.

De nagelbeugel moet in de regel iedere 6 tot 8 weken opnieuw bijgesteld en herplaatst worden. De behandeling duurt over het algemeen 1/2 jaar tot 1 jaar.

In veel gevallen kan een volledige correctie van de nagelvorm bereikt worden, in sommige gevallen kan de bolling van de nagel na het beeïndigen van de behandeling weer langzaam groter worden, waardoor opnieuw pijnklachten ontstaan en er weer een serie behandelingen nodig is.

 


Overige therapiemogelijkheden


• Wondbehandeling bij diabetespatiënten

• Het toepassen van voorlopige therapieën (vilt, verbanden en tapings) om acute klachten te verlichten/pijnlijke plaatsen drukvrij te leggen

• Het toepassen van schoenmodificaties

• Het geven van schoenadvies

• Het geven van preventief advies en adviezen m.b.t. voethygiëne en voetverzorging.